Vallási és egyéb megtévesztések, hazugságok

Keresztény vallás hazugságai

Keresztény vallás hazugságai

Valóban igaz a Biblia?

2019. február 03. - Mancshu

Mi az ami igazolja, hogy a biblia isten beszéde, és igaz?

Találtam egy videót, amiben 7 érvet sorol fel egy ember annak a bizonyítására, hogy a biblia igaz.

Akkor menjünk sorba a videó alapján

A biblia a legtöbbet eladott könyv a földön.


De nem a legolvasottabb! Rengetegen csak beleolvasnak és leteszik, mert nem értenek belőle semmit. A biblia általában könyvespolcokon, szállodai fiókokban porosodik. Nagyon kevés az olyan ember a földön, aki teljesen elolvasta. Ha néha beleolvas vagy forgatja, lapozza valaki, az nem lehet beleszámítani az olvasottsági statisztikába. A gyülekezetbe érkezett új tagokkal is megvetetik a bibliát. Azok, akik elhagyják a kereszténységet, kezdetben ők is vettek egy példányt belőle és növelték az értékesítési statisztikát. Azért, mert a biblia a üzleti szempontból a legtöbbet értékesített könyv, az nem bizonyít semmit. Persze, sokat vesznek belőle, főleg a vallásos emberek, mert a szülők továbbadják a gyermekeiknek a vallást, a papok is ezt prédikálják a templomokban, iskolákban is beszélnek róla és az egyszerű hiszékeny ember meg elhiszi, mert ha sokan hisznek benne, az biztosan igaz. Ennyi ember nem tévedhet.
Azonban attól, hogy tömegek hisznek valamiben, az még nem válik valóra!


1. Történelmi bizonyítékok.

Néhány igen érdekes tény:

Népszámlálás idején született-e Jézus?
Quirinus Kr. u. 6-ban lett helytartó (legátus) Szíriában. Ez azért fontos, mert a Károli fordítású Bibliában Cirénusként említett politikus hivatali idejéhez köti Lukács evangélista (2. fejezet, 1-2. vers) azt a „nagy összeírást”, vagyis népszámlálást, amelyet Augustus császár rendelt el Szíriában és Júdeában. Ez viszont azért megkerülhetetlen, mert ehhez az időponthoz kötődik Jézus Krisztus születése, hiszen József és Mária pontosan e császári rendeletnek való engedelmességük miatt mentek vissza József a szülőföldjére, Dávid városába, azaz Betlehembe.

Máté evangéliuma másként emlékezik meg Krisztus születéséről. Máté 2:1-ben ugyanis azt olvashatjuk, hogy Jézus Nagy Heródes idején született, márpedig a zsidó uralkodó Kr. e. 4 tavaszán halálozott el, tehát éppen egy évtizeddel a nevezetes népszámlálás előtt. Mi több, ha Quirinius csak egy évtizeddel később lett helytartó Szíriában, akkor nyilvánvaló, hogy Lukács téved.

Betlehemi gyerekgyilkosságok valóban megtörténtek?
Heródes, aki nem volt zsidó, felvirágoztatta Júdeát, és a rómaiak támogatását is bírta. Igaz ugyan, hogy országában senki sem tiltakozott a növekvő adók miatt, de ennek ellenére voltak ellenfelei is, akiket ha félre akart állítani, bizony nem válogatott az eszközökben. Az ókori történetíró, Josephus Flavius szerint például Heródes egy véreskezű karrierista volt, aki fiatalkorában az ellene lázadók százait végeztette ki. Sőt, a feleségét is, annak nagyapját és saját fiát is megölette, ellene szövődő összeesküvés részeseinek gyanítva őket. Ám Flavius sem említi meg, egyik művében sem, a betlehemi eseményeket.

Heródes stabilan ült a trónján, a hatalmát – amit a rómaiak és a papság közösen biztosított neki – nem kellett féltenie. Miért kellett volna hatalmát a betlehemi gyermekgyilkossághoz hasonló szörnyű tettel, a népben félelmet is keltve megszilárdítania? Az Mátén kívül más nem ír a betlehemi gyerekgyilkosságokról.

Máté körülbelül 50 évvel Jézus halála után vetette papírra a történteket, vagyis az események után valamivel több mint 80 évvel. És nyolcvan év alatt, bizony megkophat az emlékezet. És mi van akkor, ha az egészet, Heródes brutalitását eltúlozva, Máté találta ki? Annyit tudhatunk, hogy egy Optatus nevű püspök volt az első, aki prédikációban beszélt a gyermekgyilkosságokról a IV. században.

Történelmi személyek:
Az, hogy bibliában szereplő név szerint említett történelmi személyek némelyike létezett, arra vannak bizonyítékok más történelmi feljegyzésekből is. Más kérdés, hogy a biblia szerint néha más időkben éltek, mint ahogy az a valóságban történt. Viszont azok a tettek, cselekedetek, amiket ezek az emberek tettek, amikről a biblia beszél, azok csak a bibliában fordulnak elő

2. Archeológiai bizonyítékok:


Az archeológia a régiségtan. A régészek találtak tekercseket, iratokat abból az időből, de szinte mindegyik különbözik a másiktól. Azért került ez a négy evangélium a bibliába, mert ezek hasonlítottak a legjobban egymásra - persze sok ellentmondás, tárgyi tévedés így is maradt közöttük bőségesen. Voltak még: Mária evangéliuma, Júdás evangéliuma, ilyen-olyan evangéliumok, különböző levelek, egyazon szerzőt megnevező de különböző kézírással írt művek stb... Ha egy szerző hazudik az identitásáról, akkor nyilván a leírt szöveg sem lehet hiteles és igaz, márpedig több újszövetségi részről bebizonyosodott, hogy nem azok írták, akit szerzőként megneveznek.
Ahány bibliafordítás létezik, mindegyik különbözik a másiktól valamiben. Az nem hogy hitelessé teszi, hanem hiteltelenné teszi a bibliát. Csak angol nyelvű bibia fordításból több mint 160 létezik és mindegyik eltér a másiktól!.


3. A biblia 66 könyve tökéletes összhangban van:


Inkább úgy mondanám, hogy a tökéletes ellentmondások, fizikailag lehetetlen dolgok, tudománytalan megállapítások, földrajzi, csillagászati tévedések meseszerű gyűjteménye. Ha ez egy tökéletes isten munkája lenne, nem lehetne benne hibát találni, márpedig itt hibák sokaságáról beszélünk.
Nos, ha a bibliát egy isten beavatkozásának köszönhetnénk, akkor az teljesen hibátlan, megkérdőjelezhetetlen, tökéletes mű lenne. Ezzel szemben a valóság kiábrándító.

Az ószövetségben egy gyilkos isten leírását találjuk. Ölj meg minden ellenséget - mondja a népének. Hoppá, csakhogy a tízparancsolatban meg ez áll: NE ÖLJ! Az újszövetségben ennek az ellentéte rajzolódik ki: szeresd ellenségedet, ne tegyél rossz dolgot vele kapcsolatban. Egyszer így, egyszer úgy. Most akkor öljem meg vagy szeressem?

A bibliában leírt “próféciák” ugyan beteljesedtek a múltban. A jövőre vonatkozó jövendölések közül egy sem vált valóra.
Mondok egy példát. A “jövőbelátó” képességű Nostradamus nevű úriember köré kialakított üzleti haszonszerzésből kiadott könyvek. Érdekes, hogy csak a múltbéli események - amik egyébként már megtörténtek - leírását láthatjuk a könyvekben. A könyv megjelenésétől számított időkre, azaz a jövőre vonatkozó részek mind hamisnak bizonyultak, vagyis nem történtek meg. Utólag módosítgatják az újabb kiadásokban, beleírva a már megtörtént eseményeket, pl. ikertornyok összeomlása 2001-ben. Nincs a földön olyan ember, akinek valamilyen természetfeletti képessége lenne. Vannak alapítványok, amelyek egymillió dollárt ajánlanak fel annak, akiről bizonyíthatóan megállapítható, hogy valamilyen különleges, természetfeletti képessége van. Jelentkeztek már rengetegen különböző, saját maguk által hitt képességekkel rendelkező személyek: gondolatolvasók, jövőbelátók, telepatikus képességekkel rendelkezők, tárgyakat gondolattal mozgatók... stb. de mindegyik elbukott a teszteken, azaz egyik sem tudta bizonyítani a természetfeletti képességét.

4. Ami le van írva a bibliában, az van beleírva a szívünkbe is:


Egyszerű a magyarázat. Ha hiszel egy leírt szövegben, persze, hogy azt fogod igaznak tartani.
Ha valamit sokáig mondanak, ismételgetnek neked, olvasol róla, látod a TV-ben, újságban, hallod a szüleidtől, nagyszüleidtől, az beépül a tudatodba, a tudatalattiiba és előbb utóbb igaznak fogod elfogadni akkor is ha az nem fedi a valóságot. Bízol benne, hogy igaz, mert ennyi ember biztosan nem tévedhet. Ez a manipuláció egyik eszköze. Például a politikában: Soros terv, migránsok stb. Ilyen az emberi természet, ilyen a tudatunk. De érdekes, hogy pl. a keresztényeknek Jahve, a muzulmánoknak Allah, buddhistáknak Buddha, krisnásoknak Krisna van a szívében - mondjuk ez is egy erős csúsztatás, mert a szívben erek, hús és vér van. Igazából ez az elménkben, tudatunkban van. A vallás területfüggő. Attól függ a vallásod, hogy a föld mely részére születsz, milyen vallásba születsz bele. Általában a szülő vallását örökli a gyereke is.

Az meg, hogy különböző földrészen élő emberek válaszai tökéletesen összhangban vannak a tízparancsolattal egy vicc. Rengeteg népcsoportnak van istene, azaz természetfeletti védelmezője, amit kitalált magának lényegében a megmagyarázhatatlan természeti jelenségekre és egyéb általuk még nem ismert történések megmagyarázására. A történelem során már több ezer különböző istent imádtak az emberek. Minden népcsoport létrehozta a saját istenkultuszát, a saját törvényeit. Évezredek alatt fokozatosan kialakult a jó és a rossz fogalma. Vannak olyan vallások, ahol a mai napig levágják a kezét annak, aki lopott. Egymástól távol eső földrészeken, kontinenseken kialakult vallások gyökeresen eltérnek egymástól, nincs két egyforma. Szomszédos népek esetében megfigyelhető sok hasonlóság, egyezés.

Ha az ember bajban van, általában ezt mondja: Istenem, segíts! Ez csak egy közmondás. Természetfeletti külső beavatkozó segítő ugyanis nem létezik. A probléma anélkül is megoldódik hogy kérjük-e az “isten” segítségét vagy nem. Az adott ember számára vagy pozitív vagy negatív végeredménye lesz.
Mondok egy példát. Történik egy autóbaleset. Az autóban ketten utaznak és mindegyik súlyosan megsérül. Kórházba kerülnek és mindegyik sérültért imádkoznak a hozzátartozói, majd az egyikük meghal, a másikuk pedig életben marad és felépül. Mindegyik sérült hívő volt és a családtagjaik is. Amelyik életben maradt, az imának fogja tulajdonítani a felépülést, míg a halott hozzátartozói esetleg isten akaratának mondják rokonuk elvesztését, esetleg dühösen megtagadják istent mert nem gyógyította meg hozzátartozóját.
Valójában az történt, hogy az egyiknek genetikailag erősebb volt a szervezete, immunrendszere, vagy a másiknak súlyosabbak volt a sérülései. Ha az imádkozás működtetné egy külső beavatkozó segítségét, akkor mindkét esetben teljes felépülés történne. Ha igaz lenne hogy az isten szeretetből beavatkozik a dolgokba a hívők kérésére, akkor hogy történne az, hogy egyiket megmenti, a másikat hagyja meghalni. Érted a lényeget?

Ne ölj!  Az emberi “lelkiismeretről.”
Nézzük a tényeket. A történelem során a primitív ember egy fejlődésen ment keresztül, amire vannak tárgyi és egyéb bizonyítékok. Az őskortól kezdve az emberi fajnak állatokat, embereket kellett ölni az életben maradáshoz különben őket ölték volna meg. Akkoriban a lelkiismeret egyáltalán nem létezett, hiszen barbár, primitív korszak volt. Nem volt beszélt nyelv. Akkoriban különböző módszerekkel kommunikáltak egymással az emberek. Mutogatással, rajzolással, különböző hangok keltésével oldották meg a kapcsolattartást. A lelkiismeretről még csak nem is hallottak és nem is éreztek semmit amikor gyilkolni kellett a fajfenntartás vagy az élelemszerzés miatt. Erőszakkal elvette az erősebb a gyengétől az élelmet, ruhát, feleséget, szolgát stb. Idővel eljutottunk a jelenbe, ahol már szabályozott keretek között élünk, társadalmi csoportokban, kulturált keretek és törvények között.

A mai világban, ha valaki megöl egy másik embert, börtönbe kerül. Kezdetben nem volt se börtön, se törvény. Aki ölt azt nem ítélte el senki, mert aki elítélte volna, az is ugyanazokat a dolgokat tette. Ölni a saját életük megóvása érdekében kellett. Nem létezett olyan, hogy lelkiismeret. Ha igaz lenne az, hogy isten beírta az emberek szívébe a tízparancsolatot, vagy csak annyit, hogy: ne ölj! - akkor ma nem létezne emberiség.

Persze ma már mindenki tisztában van a lelkiismeret fogalmával. Ha rossz dolgot tesz, annak lesz büntetőjogi vagy egyéb következménye és valójában ez okoz neki lelkiismeret furdalást. A következményektől való félelem.

A tízparancsolat nincs beírva az emberek lelkiismeretébe. Már csak azért sem, mert ez csak tíz dologról szól, de ezen kívül még több ezer különböző dolog létezik. Azokkal mi a helyzet? pl.: Állj meg a piros lámpánál, ne szemetelj az utcán...stb.

Mondjuk elég vicces, hogy pont az az isten tiltja az ölést, aki máskor meg kiadja a parancsot a gyilkolásra. Sőt, nem csak gyilkolásra, hanem rablásra és fosztogatásra is. Erkölcsös mi? Sok esetben még a gyerekeket is megöleti. Van olyan rész az ószövetségben, hogy medvék tépnek szét negyvenkét kisgyereket.

Eszement, szadista módszereket használ: kövezzétek meg! A szerencsétlen emberre köveket dobáltat a többiekkel. Tehát a saját teremtményét használja fel arra, hogy megölesse vele a szintén saját teremtményét.
...és isten szeret téged! - mondják a “keresztények”.
Az meg csak hab a tortán, hogy kiírt egy egész bolygót... na jó... pár embert meghagy egy bárkán.


5. A biblia az ember használati útmutatója:


Párhuzamot vonni egy legyártott termék kötelező használati útmutatója és egy élő, folyamatosan változó organizmus létezése között? Most komolyan, csak az ember kapott útmutatót? Az állatok és a növények miért nem?
Oké, tételezzük fel, isten ad egy használati útmutatót... de csak az ő általa kiválasztott népcsoportnak! A többi emberrel mi a helyzet, akik még abban az időben a föld bolygón élnek? Hozzájuk sajnos nem jut el az útmutató. Azok az emberek, akik a biblia keletkezése előtt éltek és meghaltak, mi a helyzet. Ők nem kaptak használati útmutatót? Ajaj, késett a postás?
A biblia kr.u. 300-400-as évek környékén készülgetett. Addig a földön élő emberek érdekes módon útmutató nélkül sem haltak ki.

“Isten teremtett egy ilyen fantasztikus világot”- mondja. Hát nem tudom ő melyik adást nézi, de én ezt látom: nyomor, szegénység, gyilkosság, egyenlőtlenségek az emberek között, szenvedés, betegség, halál, kínzások, természeti katasztrófák: földrengések, cunamik, tornádók, hurrikánok, vulkánkitörések, rabszolgaság, torzszülöttek, sziámi ikrek, végtagok nélkül született emberek, állatokat ölünk a táplálékért, írtjuk a növényeket stb.

Ha használod a bibliát a házasságodra, párkapcsolatokra, akkor azok jól fognak működni. Nos én jártam egy gyülekezetbe, ahol az egyszerű gyülekezeti tagok és a “pásztorok” is elszerették egymás feleségét a bibliára hivatkozva: “Azt mutatta isten, hogy te leszel a feleségem”. Házasságban élő emberek csalták meg a párjukat, mert nem követte őket a gyülekezetbe. Előbb-utóbb elváltak és a gyülekezetből választottak maguknak új párt. Még a gyülekezet amerikai vezető lelkésze is többször elvált, sőt amikor Magyarországra jött a feleségével, itt váltak el és az új asszony akit kinézett magának még férjnél volt. Ő tette tönkre azt a házasságot is.

Beszél az anyagi bővölködésről. Ha használod a bibliai útmutatót az anyagiak területén, akkor bőségben leszel. Ezzel szemben az a tapasztalat, hogy a gyülekezetek tele vannak szegény emberekkel. Ezek az emberek adakoznak ahogy a biblia mondja, de az anyagi helyzetük semmit sem változik. Mindig csak koldulnak, panaszkodnak másoknak, akik megsajnálják őket és néha pénzt adnak nekik. “Imádkoznak” értük, de semmi sem változik. A gyülekezet vezetője viszont egyre gazdagabb lesz. Mindenki egy embernek ad. A vezető van a piramis csúcsán.

6. A bibliában nagyon sok prófécia van és beteljesednek.


Azt, mondja, hogy a bibliai próféciák nyolcvan százaléka már beteljesedett a múltban. Ezt tekinti megdönthetetlen bizonyítéknak. Hát ez vicces. Én is tudnék írni olyan könyvet, ami megtörtént eseményeken alapul. A megjelenés időpontjáig rendben is lenne a dolog, na de utána már nem úgy történnének az események ahogy én elképzeltem. Lásd Nostradamus példa a 3. résznél.
A jövőt nagyrészt a jelenések könyve tartalmazza, ami ugye ezer sebből vérzik. Olyan, mintha egy kábítószeres lázálomban írták volna.
Amerikai bibliatudósok kiszámolták a bibliában leírt számok, jövendölések alapján, hogy már be kellett volna következnie az "elragadtatásnak" nevezett eseménynek, amikor is a hívők eltűnnének a földről és csak a hitetlenek maradnának itt. Ez sem következett be és nagy valószínűséggel nem is fog bekövetkezni, mert ez csak valakinek a képzelgése volt.

7. A közös tapasztalati ismeret a világon:


Egymástól távol, akár más földrészen élő “keresztények” ugyanúgy hisznek, ugyanúgy prédikálnak, ugyanazokat a dalokat éneklik. Azt mondja: “Mindenkinek ugyanaz a bibliája, mindenkinél ugyanúgy működik”. Ezek a “keresztények” nem találkoztak egymással, mégis hasonlóan végzik a szertartásaikat.

Fentebb kifejtettem a keresztes háborúk által végzett gyilkos, térítő tevékenységeket. “Megtérítettek” egy népcsoportot és persze lett egy helyi pap, akinek megtanították, hogy mit csináljon egy istentiszteleten, misén. Ezek az emberek tovább adták az egyházi tudásukat másoknak. Terjedt a környékükön is a vallási szertartások menete. Ha egy idegen érkezett a településre és szembesült az ottani vallási dogokkal, hazaérve máris el tudta mondani mit tapasztalt egy másik településen.
Akkoriban is voltak postás futárok, postagalambok, postakocsik, amik híreket, leveleket is szállítottak más országokba is. A katolikus egyházon belül például a papoknak van olyan könyvük, hogy mely napon miről kell prédikálni, milyen liturgiát kell követniük. Eljuttatjuk a könyvet egy másik országba, és mindjárt ők is ugyanazt fogják prédikálni és ugyanúgy fog történni a mise is.

A modern korokban is postázták egymásnak a keresztények az énekes kottákat, hang és videókazettákat. Így könnyen fognak hasonlítani a dalok és a prédikációk. A mai internet adta lehetőségeknek pedig végtelen a tárháza. Online istentiszteletek, Youtube-ról a dalok azonnali letöltése és megtanulása. Már szinte minden egyház és gyülekezet fent van a neten, bárki számára elérhető minden anyag.


Nos, hát mindenki döntse el, bizonyított-e a biblia igazsága.

A bejegyzés trackback címe:

https://hamisvallas.blog.hu/api/trackback/id/tr6114606274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steinmüller Izabella 2021.12.08. 21:02:31

Ha már a történelmi tényeket soroljuk ide, akkor ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy ha létezett volna Jesus abban a korban ahol a császárság volt az államforma, akkor mennyi eséllyel volt népszavazás egy isten háta mögötti provinciában is?!
Tiberius császár után újabb elmebajos császár volt hatalmon: Caligula, aztán Nero császár, egyik esetben sem lehetett szavazniuk a leigázott népeknek.
Szavazati joga csak a rómaiaknak volt, azok közül is szinte csak az arisztokrata rétegnek, de nem az ún. csőcseléknek.
Pontius Pilatus nem kínálta volna soha népszavazásra egy lázadó zelóta és egy zsidó "rabbi" szabadulását vagy kivégzését.
A zelótát kapásból megölték volna.

Amikor a bibliát megalkották( kanonizálták) i.u. 300-400 között, addigra már lehetséges volt népszavazásban gondolkodni.
Az újszövetség mai formáját körülbelül az V. századra érte el, ezért érthető, hogy az "ördögök" hadának a neve légió lett, az Embernek fia Iesus(holott maradhatott volna Jah'osea is ahogy Hosea-snak is maradt a neve Jah előtag nélül), Paulus (mint egy nagy politikus 496-ban Paulus Flavius? de sok Paulus volt előtte is zsidóüldöző státuszban, szóval lehetett válogatni..), Paulus "fegyverhordozója" meg Titus(mint például Titus Flavius?, aki legátusi parancsnok volt i.u 65.-ben Iudea leverésébén..micsoda véletlenek ezek..).
Visszatérve az adott korszakra, amikor Tiberius császár volt nyeregben és a judeai helytartó Pontius Pilatus volt, nyomonkövethető iratok támasszák alá megemlékezésekből eme kor szereplőit, tetteit és gondolatait.
A helytartók közül viszonylag legtöbbet tudunk meg Pontius Pilátusról: I. Agrippa egyik levele szerint Pilátus „hajthatatlan és kíméletlenül kemény volt". „Megvesztegethetőség, erőszakosságok, rablások, gyalázatosságok, sértegetések, ismételt kivégzések bírói ítélet nélkül, végtelen és kibírhatatlan kegyetlenségek" jellemezték kormányzását.
Pilátus valószínűleg a zsidógyűlölő Seianus baráti köréhez tartozott: ez érteti meg azt a kihívó és kíméletlen politikát, melyet folytatott. Ezzel egyfelől eltért elődei óvatosabb és kíméletesebb irányvonalától, másfelől pedig egyre fokozódó elégedetlenséget váltott ki a lakosságban. Kormányzói tevékenysége alatt nőtt meg és erősödött fel az az elkeseredés, amely végül is a Palesztinai háborúban robbant ki.

A nagyobb vérontás elkerülése végett ugyan Pilatus egyes különösen kirívó esetekben kénytelen volt engedni. Így mindjárt működése elején, amikor bevitette Jeruzsálembe a római légiók jelvényeit, rajtuk a császár képmásával. Más esetekben viszont kíméletlenül keresztülvitte akaratát.
A Jeruzsálem vízellátása érdekében épített vízvezeték költségeit a templom kincstára terhére fedezte, amit a zsidó lakosság súlyos szentségtörésnek érzett.
Amikor Jeruzsálemben a lakosság e miatt tömegesen tüntetett és a szétoszlásra való felhívás eredménytelen maradt, a katonaság fegyveres erővel avatkozott be, úgyhogy a tüntetésnek igen sok áldozata volt.
Egy másik esetben Pilatus Herodes egykori palotájában, amelyben jeruzsálemi tartózkodása alkalmával megszállni szokott, aranypajzsokat rakatott fel, rajtuk Tiberius császár nevével.
A zsidók ezt a képtilalom megszegésének minősítették és tiltakoztak. Csak mikor magánál a császárnál sikerült emiatt panaszt tenni, szállíttatta el Pilátus a címerpajzsokat császári rendeletre Caesareába.
Pilatus kegyetlenségének egyik esetét említi Lk. 13:1 is("Luk 13:1 Jövének pedig ugyanazon időben némelyek, kik neki hírt mondának a galileabeliek felől, kiknek vérét Pilátus az ő áldozatukkal elegyítette.").

Végül Pilatust saját kegyetlensége buktatta meg, amikor a samáriaiak egy a Garizim hegyére igyekvő zarándokcsapatát katonasággal verette szét és az összetűzésnek sok halálos áldozata is volt.
A samáriaiak által beadott panaszra a szíriai helytartó Vitellius Pilatust Rómába küldötte, hogy ott vonják felelősségre.
Hogy ott Pilátus hogyan tisztázta magát, nem tudjuk, az antik írók hallgatnak további sorsáról.
Keresztyén tudósításokra támaszkodó adatok szerint öngyilkosságot követett volna el, későbbi legendák szerint pedig kivégezték volna.....
süti beállítások módosítása